ВОЙНАТА: Украински бежанци вече и в Етрополе

 

Войната в Украйна продължава. Делегациите на Русия и Украйна се споразумяха за зелен хуманитарен коридор и временно спиране на огъня. В момента в страната още се водят боеве, но обстановката изглежда по-спокойна. Въпреки това, броят на избягалите граждани на страната вече е над 1 милион. ООН определи това като „най-бързото изселване на бежанци през 21 век“.

Последствията от войната вече са видими и в Етрополе. Много етрополски жители отварят домовете си за украински семейства. Това става ясно от групата във Facebook „Допомога українським біженцям в Болгарії/Помощ за украинските бежанци“. Бизнеси в общината също са отворили вратите си за бежанци.

В градът вече са забелязани украинци, очаква се в село Бойковец също да пристигнат няколко семейства. 

Според наши източници, хотели в централната част на града са настанили украински бежанци от няколко дни. Подсигурена им е нужната закрила и помощ.

В близките дни се очаква да пристигнат и още украински граждани в Етрополе и околните села, зависи и от стеченията на обстоятелствата, свързани с войната. 

Прогноза на ООН вещае до 4 милиона души, които ще се изселят от територията на Украйна.

Ако и вие искате да помогнете на украинско семейство в беда - присъединете се към групата Допомога українським біженцям в Болгарії/Помощ за украинските бежанци“ и дайте нужната информация, или се свържете с нас за съдействие от наша страна!



Коментари