От 28 септември - двусменен режим в СУ „Христо Ясенов“

 


От понеделник (28.09) - нова организация на учебния процес в Средно училище „Христо Ясенов“.

Предстои подменяне на парната инсталация с такава на газ. Срокът на ремонта е 4 месеца. Той ще се извършва на 3 етапа, като първият налага затварянето на по-голямата част от училището (големите коридори в основния корпус).

Поради това, учениците ще се обучават на две смени. Децата от начален и прогимназиален етап (I-VII клас) ще бъдат 1-ва смяна от 8:00 ч. до 12:30 ч., а младежите от гимназиален етап (VIII-XII клас) - 2-ра от 13:30 ч. до 18:00 ч. (при 6 учебни часа). Между 12:30 и 13:30 ще се извършва пълна дезинфекция на училището, заради взаимодействието на деца от различни класове в класните стаи.

Какво е мнението на учениците и учителите за новата организация на учебните часове?
Определено на преподавателите няма да е лесно, защото на повечето от тях ще се налага да остават в училище и първа, и втора смяна. 
На децата обаче се налага за първи път да влязат в подобен режим на работа. Определят плюсовете на втората смяна като по-късното ставане за училище с това, че ще могат да се наспиват. Минусите обаче са за извънкласните занимания, като танцова и тренировки по футбол и волейбол. Те ще трябва да се извършват рано сутрин и късно вечер. Не остава и време за социален живот на децата, защото ще се налага сутрин да пишат домашни, а вечер да се прибират по тъмно и да учат за другия ден.

Въпреки това, всички се надяват ремонтът да се извърши навреме и всичко да се нормализира бързо. 





Коментари